Kosta Boda

Een kleine historie;

Kosta ['ku:sta] is een plaats in de gemeente Lessebo in het landschap Småland en de provincie Kronobergslän in Zweden.  De plaats heeft 941 inwoners (2005) en een oppervlakte van 162 hectare. In Kosta staat de kristalfabriek Kosta Boda.

Kosta Boda werd al in 1742 opgericht in de gemeente Kosta. Het is de oudste fabriek in glaswerk in Zweden.  Het plaatsje dankt zijn naam aan een samentrekking van de achternamen van de twee oprichters, generaals Koskull en Staël von Holstein.
U zult zich bij bezoek aan Kosta afvragen; "waarom hier, in the middle of nowhere, een glasfabriek?" De uitleg is eigenlijk heel simpel; de streek had met zijn veelheid aan hout voldoende brandstof te bieden voor de ovens van de glasfabriek. Daarnaast lag Kosta dichtbij grote steden als Stockholm als Karlskrona waar behoefte was aan glas zoals ruiten, flessen, glazen en verlichtingsornamenten/kroonluchters.

Vanaf het begin is er altijd gekozen voor een hoogwaardig kwalitatief product waardoor het haar aftrek vond in de (koninklijke) top van de markt. De van oudsher Boheemse technieken werden zich eigen gemaakt om tot het gewenste niveau te komen.
Eind 19e eeuw is KostaBoda gaan werken met eigen ontwerpers voor een eigen Zweedse identiteit. Een aantal namen uit deze tijd in chronologische volgorde: Gunnar Gunnarson Wennerberg, Sven Ericsson en Evald Dahlskog. Tyra Lundgren werd als eerste vrouwelijke kunstenares aangetrokken.

Naast Kosta werd er ook geproduceerd in de plaatsjes Boda en Åfors. Elke fabriek had een aantal ateliers waar ontwerpers/kunstenaars de mogelijk kregen, naast de normale productie, hun unicaten te maken. In 1989 werd ook het merk Orrefors uit het gelijknamige plaatsje toegevoegd en werd het bedrijf omgedoopt tot Orrefors Kosta Boda AB.

Na de laatste overname door de New Wave Group vindt de productie voornamelijk plaats in Kosta. Orrefors Kosta Boda AB is tegenwoordig een design bedrijf dat glaswerk ontwerpt en hoogwaardig glaswerk en glaskunst produceert. Orrefors Kosta Boda ontwikkelt, produceert en verkoopt een breed scala van gebruiksgoed en glaskunst voor particulieren en het grote publiek onder de merken Orrefors en Kosta Boda.

Orrefors Kosta Boda heeft nog steeds een grote groep internationaal befaamde kunstenaars aan zich verbonden; t.w. Anna Ehrner, Göran Wärff, Kjell Engman, Bertil Vallien, Åsa Jungnelius, Ludvig Löfgren en Åsa Jungnelius

Bekende namen uit het verleden; Ann Wåhlström, Monica Backström, Ulrica Hydman-Vallien, Erik Höglund, Mona Morales-Schildt, Anne Nilsson, Sven Palmqvist, Gunnel Sahlin.

Bezoek www.kostaboda.com voor de actuele collectie.